Şu sıralar çoğu kişiden duyduğumuz, oldukça popülerleşen ve etkili bir zaman yönetimi tekniği: Pomodoro.
Peki nedir şu meşhur Pomodoro? Merak edenleri yazıya alalım 😊
1980’li yıllarda, Francesco Cirillo adında bir öğrenci, zamanını etkili ve verimli geçiremediğini fark eder ve bunun için bir çözüm yolu arar. Aklına zamanı bölümlere ayırmak gelir. O an mutfakta olduğundan eline mutfak zamanlayıcısını alır ve temel ama mantıksal bir teknik geliştirir. Cirillo, her 25 dakikada 5 dakika dinlenmek suretiyle periyotlar oluşturur. İşte bu 30 dakikalık zamana Pomodoro der. Bu teknikten olumlu bir sonuca ulaşır ve bunu herkesle paylaşır.
“Pomodoro” ismi ise Cirillo’nun kullandığı mutfak zamanlayıcısının şeklinden gelir. Zamanlayıcı, domates şeklindedir ve Cirillo’da İtalyanca domates anlamına gelen Pomodora sözcüğünden yola çıkar.
Pomodoro Tekniğiyle Nasıl Verimli Ders Çalışılır?
Pomodoro’nun asıl amacı sizin dikkatinizi dağıtmadan dinlenerek ders çalışmanızı sağlamaktır. Ve uzun süre bu tekniği uygulayanların yorumlarına göre epey başarılı da olmuştur.
1. Adım: Öncelikle çalışacağınız konuyu belirlemeniz gerekiyor. Ve bu yapacağınız işin planını da gerçekçi bir şekilde yapmalısınız.
Bu konu için size ne kadar süre yettiğini düşünüyorsanız o kadar Pomodoro yapmanız yeterli olacaktır.
2. Adım: Her periyot arasındaki 5 dakikalık molaları asla unutmayın ve es geçmeyin. Çünkü işin sırrı bu molalarda. Ayrıca molalarda dikkat etmeniz gereken bazı hususlar var.
Her şeyden önce 5 dakikayı asla aşmamanız gerekiyor ve bu aralarda aklımızı bulandıracak sosyal medyalarda; internet sitelerinde dolaşmıyor, bu 5 dakika süresince dersle ilgili tüm bağımızı kesiyor ve çalıştığımız ortamda da bulunmamaya özen gösteriyoruz.
3. Adım: Yaptığınız 4 Pomodoro’luk sürecin sonunda 15-30 dakikalık bir mola verin.
4. Adım: Günde istediğiniz kadar Pomodoro yapabilirsiniz. Ancak uzmanlar ortalama 8 ila 16 Pomodoro’yu yeterli görüyor.
Umarım sizlere faydalı bir yazı hazırlamışımdır. Mutlu kalın 😊